diumenge, 28 d’octubre del 2007

La Caverna

El llibre de "La Caverna" conta una història que es pot comparar amb la vida actual. Jo pense que és una comparació amb l'esclavitud i la llibertat, l'esclavitud és la publicitat i el consum, que ens posen idees falses en el cap, ens fan creure que necessitem el seu producte, que serem feliços amb aisò, i nosaltres anem i ens ho comprem, perquè ens ho creem. Açò és el que passa en el Centre. I darrere de la publicitat sempre hi ha algí que ens controla, qui controla la publicitat, els jefes de les empresses del Centre, en el llibre.

La llibertat és l'olleria, el poble. Els lliures són aquells que saben triar, que no es deixen portar pel que fan els demés, que fan les coses perque les pensen així i els agrada així.

El llibre acaba com la Caverna de Plató, un mite que conta que les persones estaven esclavitzades nugades pel coll i els peus, sense poder girar el cap, dins d'una cova obscura mirant cap a la paret, i darrere d'ells hi havia una foguera i davant un mur, per on veien sombres de les persones o animals, i ells creien que aisò no eren sombres sino objectes reals perquè no coneixien res més. Açò vol dir que la falta de coneixement ens esclavitza i no vivim la vida a fons i feliços perquè ens tanquem en el nostre món i no eixim d'ahí, però els presoners que eixien de la cova veien la llum, el sol, la vida real, la exterior, i quan ho contaven als altres presoners, aquests els prenien per bojos, i seguien tancats en el seu món.

La meua opinió és que realment nosaltres vivim així moltes voltes, i que fem el que fan tots que moltes voltes pensem que sóm llestos, però l'unic que fem és ser manipulats per el consum, la publicitat i la moda i si provarem coses noves, i coneixerem més coses, pot ser la nostra vida canviaria, i seriem lliures realment.