dimecres, 16 d’abril del 2008

ÉS FÀCIL SER LLIURE?

L’home que és lliure és aquell que decideix per sí mateix, amb els seus arguments i motius, sense ser influenciat per factors externs a ell.

S’ha parlat de la llibertat, de què és, com aconseguir-la, si està o no... però no s’havia parlat de la dificultat o facilitat per a aconseguir-la. És fàcil ser lliure?

Jo pense que en la majoria de coses no. Per exemple, si hem de decidir sobre una cosa molt important en la nostra vida, i tenim clar el que volem, encara que als demés no els agrade, o la societat ens diga una altra cosa, nosaltres triem això. Però les coses menudes de tots els dies que pensem que no són tan importants (que a la llarga sí que o són), la majoria de voltes no les pensem amb tant de deteniment, anem per la via fàcil, és a dir, o que trien per mi, o trie el que sé que agradarà als demés, per la qual cosa m’acceptaran.

Hi ha gent que pensa que és lliure realment a l’hora de triar pel fet de que trien ells, però si reflexionem, la majoria de vegades les coses que ens duen a triar són causes externes que no són el que desitjaríem si no estigueren de moda, o si als demés no els agradaren.

Per tant, no és fàcil ser lliure, i poques vegades ho som de veritat ja que només en les coses més importants de la vida arribem al fons del tema i veiem totes les possibilitats i opcions.